فهرست مطالب

راهور - پیاپی 21 (تابستان 1396)

مجله راهور
پیاپی 21 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا حیدری، مهین رحیم پور، آرمان احمدی زاد، ابراهیم عباسی صفحات 9-30
    زمینه و هدف
    وب سایت پلیس راهور نقش مهمی در برقراری ارتباط دوسویه با کاربران و عرضه خدمات مطلوب تر به آنان دارد. پشتیبانی و روزآمدسازی مستمر این وب سایت نیز راهکاری مهم برای ارائه چهره ای پویا و فعال از پلیس راهور در محیط مجازی است؛ لذا هدف پژوهش حاضر، سنجش قابلیت های وب سایت پلیس راهور کشور جمهوری اسلامی ایران است.
    روش
    نوع پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و روش آن ازنظر گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کاربران و مراجعه کنندگان وب سایت پلیس راهور بوده که در سه ماه اول سال 1394 به وب سایت پلیس راهور مراجعه کرده بودند که در همین راستا، 276 نفر به عنوان نمونه آماری و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه های پژوهشگرساخته هستند که با استفاده از نظرات خبرگان، تعیین اعتبار شده و پایایی آن ها نیز به کمک ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از عدد 7/0 محاسبه شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهند که بعد تعامل از مطلوبیت بیشتری نسبت به جذابیت اولیه و قابلیت استفاده از دیدگاه کاربران و مراجعه کنندگان برخوردار است. مقایسه دو بعد مرتبط با قابلیت استفاده نشان می دهد که بعد معامله از سطح مطلوبیت کمتری نسبت به بعد کاوش و مرورگری برخوردار است و ارزیابی کلی از قابلیت های وب سایت پلیس راهور در سطح مطلوبی قرار ندارد.
    پیشنهادها: پیشنهاد می شود که مدیران وب سایت پلیس راهور بایستی به قابلیت های جذابیت اولیه، کاوش / مرورگری و معامله توجه بیشتری نمایند تا بسترهای لازم را در جهت ارتقای هرچه بیشتر وب سایت خود و عرضه خدمات مطلوب تر به کاربران فراهم کنند.
    کلیدواژگان: قابلیت های وب سایت، پلیس راهور، قابلیت استفاده، تعامل، جذابیت اولیه، کاوش، مرورگری، معامله
  • محمد ابراهیم قادری مقدم، محمود نوذری صفحات 31-52
    زمینه و هدف
    محتوای آیین نامه راهنمایی و رانندگی ازجمله عناصر مهم در فعالیت پلیس راهور و رانندگان است که باید ازنظر محتوایی دارای اعتبار باشد. یکی از جنبه های این اعتبار، تناسب سطح خوانایی می باشد. تاکید بر خوانابودن به معنی روش تخمین احتمال موفقیت خواننده در درک یک متن یا نوشته است. سنجش سطح خوانایی به کمک عوامل زبانی و فرمول های پیشنهادی متخصصان انجام می شود. مسئله اساسی پژوهش حاضر، سنجش میزان دشواری متن آیین نامه راهنمایی و رانندگی متناظر با میزان رشد عمومی مخاطبان است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع ارزشیابی سطح خوانایی محتوا به کمک مدل های رایج محاسباتی در سطح بین الملل (فلش، گانینگ ، فلش - کین کید و مک لافلین ) و با درنظرداشتن پیشنهاد ها و تعدیل های صاحب نظران برای زبان فارسی می باشد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که فرمول های فلش و گانینگ، متن را مناسب سطح سنی 18 سال و سطح کلاسی سال اول دانشگاه تعیین نمودند. فلش - کین کید، سطح سنی را 26 سال و متناسب با سطح کلاسی نوزدهم تعیین نمود. فرمول مک لافلین، سطح سنی را مناسب 16 سال و متناسب با سطح کلاسی دهم سنجیده است.
    پیشنهادها: می توان گفت به جز فرمول فلش کین کید که هنوز برای زبان فارسی تعدیل سازی نداشته، سه فرمول فلش، گانینگ و مک لافلین سطح سنی آیین نامه راهنمایی و رانندگی را موردانتظار تخمین زده است؛ اما با توجه به اینکه تمامی مخاطبان لزوما تحصیلات را تا پایان دیپلم ادامه نداده اند، سطح دشواری با کاهش سطح سواد در تقابل بوده و آیین نامه نیازمند بازنگری محدودی در برخی عوامل زبانی است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، سطح خوانایی، آیین نامه راهنمایی و رانندگی
  • داود دعاگویان صفحات 53-74
    زمینه و هدف
    تحقیق رابطه سرمایه اجتماعی پلیس راهور و رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی از سوی رانندگان با هدف شناخت نقش سرمایه اجتماعی پلیس راهور در تشویق و هدایت رانندگان در رعایت قوانین راهنمایی و ایجاد نظم ترافیکی در کشور است. سرمایه اجتماعی به نظامی از مشارکت ، آگاهی ،اعتماد و شبکه ای از هنجارهای اجتماعی پلیس راهور اطلاق می شود که موجب هماهنگی و کارائی پلیس راهور در ارتقاء فرهنگ رانندگی و ایمنی ترافیک می گردد.
    روش
    روش این تحقیق از نظر نوع کاربردی و روش اجرا توصیفی تحلیلی با تکنیک جمع آوری پیمایشی است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که پایایی و روایی آن قبل از اجرا مورد تایید قرار گرفت و واحد آماری تحقیق فرد و جامعه آماری نیز رانندگان سواری پنج منطقه تهران است که بر طبق محاسبه کوکران تعداد 396 نفر نمونه با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.پس از جمع آوری داده ها با بهره گیری از نرم افزار spss داده ها در دو مرحله توصیف و تحلیل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که پی گیری خواسته های مردم ؛ جلب اعتماد اجتماعی و تشویق مردم موجب رعایت قوانین راهنمایی و افزایش سرمایه های اجتماعی پلیس راهور خواهد شد. زیرا مردم خواهان ارتباطات انسانی با پلیس راهور بوده و این موضوع را در رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی بسیار موثر می دانند.
    کلیدواژگان: قوانین راهنمایی و رانندگی، سرمایه اجتماعی، اعتماد اجتماعی، تعامل اجتماعی، تشویق و تنبیه، انتظارات و خواسته ها، کارکنان، مردم و راننده گان
  • مهدی مولایی یساولی، پرویز فداکار گبلو، زهرا قنبری، سید مسلم موسوی پناه صفحات 75-96
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، پیشنهاد مدلی برای رفتار رانندگی است که این مدل، رابطه بین مولفه های روان شناختی (توجه، اضطراب، پرخاشگری و تکلیف دوگانه) و رفتار رانندگی را بررسی می کند.
    روش شناسی: جامعه آماری شامل رانندگان شاغل در آژانس های مسافربری داخل شهری و تاکسیرانی در سطح شهر اراک بود که از بین آن ها 240 نفر انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسشنامه رفتار رانندگی منچستر، پرسشنامه اضطراب کتل، پرسشنامه پرخاشگری، پرسشنامه توجه و پرسشنامه تکلیف چندگانه می باشند. برای ارزیابی مدل پیشنهادی، از روش پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر و بر اساس نرم افزار AMOS ویرایش 22 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی ها نشان می دهند که مدل ارزیابی شده با داده ها برازندگی خوبی داشت. با توجه به مدل ارائه شده و نتایج به دست آمده از تحلیل مسیر، متغیرهای توجه (34/0، 05/0>P)، پرخاشگری (18/0-، 01/0>P)، اضطراب (24/0-، 01/0>P) و تکلیف دوگانه (11/0، 01/0>P) در پیش بینی رفتار رانندگی معنادار شدند و همچنین رابطه معکوسی بین متغیرهای پرخاشگری و اضطراب با رفتار رانندگی به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان داد که مولفه های روان شناختی با رانندگی، رابطه معناداری دارند.
    پیشنهاد: با توجه به اینکه قوی ترین مسیر مستقیم و غیرمستقیم مربوط به مسیرهای توجه و اضطراب است، پیشنهاد پژوهش حاضر به متولیان امر این است که در برنامه های آموزشی به متغیرهای روان شناختی توجه بیشتری نمایند. همان طور که تحقیقات پیشین هم نشان داده است، عامل انسانی نسبت به سایر عوامل دخیل در رانندگی از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ به همین دلیل نیازمند توجه بیشتری می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار رانندگی، توجه، اضطراب، تکلیف چندگانه، پرخاشگری
  • حمیدرضا حیدری، یوسف محمدی مقدم، رضا سخایی، محمد سهرابی صفحات 97-126
    زمینه و هدف
    در ارتباط با «نظام ارزیابی عملکرد سازمانی»، با مطالعه و بررسی ساختارها و فرایندهای عملیاتی در «واحد اجرائیات پلیس راهنمایی و رانندگی کشور»، به نظر می رسد که ارزشیابی عملکرد این واحد، در حال حاضر بر مبنای الگوهای سنتی و حداقلی طراحی شده است. به طور روشن تر، به دلیل نبود یک نظام ارزشیابی عملکردی نوین و به روز در این واحد از پلیس راهنمایی رانندگی کشور، فقدان مجموعه ای از «شاخص های مناسب برای سنجش عملکرد واحد اجرائیات پلیس راهور ناجا» و دردسترس نبودن «یک اولویت بندی صحیح از شاخص های موردنیاز برای سنجش عملکرد این واحد» به عنوان یک خلا اساسی در نحوه ارزیابی عملکردی این بخش از سازمان به طور روشنی محسوس می باشد. این مطالعه علاقه مند است تا با ارائه پاسخی علمی و عملی برای این پرسش پژوهشی که «چه عناصری بایستی به عنوان شاخص های سنجش عملکرد واحد اجرائیات پلیس راهور ناجا موردمعرفی قرار گیرد؟» گامی در جهت تعالی نظام ارزشیابی عملکردی کنونی «واحد اجرائیات» پلیس راهنمایی رانندگی کشور برداشته و با «شناسایی و اولویت بندی شاخص های سنجش عملکرد واحد اجرائیات پلیس راهور ناجا» پایه های موردنیاز برای طراحی و ایجاد یک نظام ارزشیابی عملکردی نوین و به روز در این واحد از پلیس راهنمایی رانندگی کشور را فراهم نماید.
    روش
    مطالعه حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی به عنوان پژوهشی کاربردی در زمینه مطالعاتی نظام ارزیابی عملکرد سازمانی معرفی می شود. جامعه آماری دربرگیرنده 300 عنصر خواهد بود که با رویکرد نمونه گیری طبقه بندی، نمونه ای با حجم 90 واحد آزمایشی به طور تصادفی از جامعه آماری استخراج و موردمطالعه قرار می گیرد. انجام مطالعات کتابخانه ای، اجرای مصاحبه های (غیر) حضوری و استفاده از پرسشنامه های طراحی شده توسط پژوهشگر، سه روشی است که مطالعه حاضر برای جمع آوری اطلاعات موردنیاز خود استفاده نموده است. به منظور آزمون پایایی پرسشنامه ها در فرایند مطالعه، از آماره آلفای کرونباخ استفاده شد. همچنین به منظور آزمون روایی محتوایی این ابزار، نظر نخبگان مرتبط با موضوع تحت مطالعه به همراه ادبیات و تئوری های نظری موجود مبنا قرار گرفت.
    یافته ها
    تجزیه وتحلیل آماری داده ها و اطلاعات جمع آوری شده نشان می دهد که هریک از مولفه های پنج گانه اثربخشی، کارایی، کیفیت، زمان سنجی و سازگاری با شرایط به همراه شاخص های عملیاتی تعریف شده برای آن ها به لحاظ آماری معنادار هستند و بر اساس رویکرد فرایند تحلیل سلسله مراتبی و AHP، اولویت بندی شده اند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه با معرفی یک نظام ارزیابی کننده کامل و کارآمد از عملکرد سازمانی در بهسازی ساختارها و فرایندهای مختلف سازمان و نیز نقش معنادار این نظام در دستیابی به اهداف سازمانی ازپیش تعریف شده، عناصر پنج گانه اثربخشی، کارایی، کیفیت، زمان سنجی و سازگاری را به عنوان شاخص های سنجش عملکرد واحد اجرائیات پلیس راهور ناجا معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شاخص های ارزیابی کننده، واحد اجرائیات در راهنمایی و رانندگی، پلیس راهور ناجا
  • محمدزمان حسن پور، محمدرضا احدی صفحات 127-146
    زمینه و هدف
    بر اساس برآورد سازمان ملل متحد، بیش از ده درصد جمعیت جهان و طبق سرشماری سال 90 در کشور ایران، از هر یک هزار نفر حدود 13 نفر در کشور یک نوع معلولیت دارند و به عبارتی 35/1 درصد از جمعیت کشور حداقل با یک نوع معلولیت مواجه هستند. یکی از اقدامات اساسی در جهت کمک به افراد معلول و جانباز، بالابردن خدمات و تسهیلات محیط شهری برای آنان است.
    یافته ها
    برای این منظور، مطالعه موردی محله برج قربان همدان با هدف کوشش در جهت ارائه راه حل های مناسب سازی محیط شهری با حداقل هزینه و فناوری ساده در کوتاه ترین زمان و بر اساس شرایط کلی کشور برای معلولان با استفاده از تحلیل های SWOTانجام پذیرفته است. نتایج نشان می دهد که عملا در مورد مطالعاتی پس از این همه مدت از مصوبات ضوابط و مقررات معلولان و جانبازان، هنوز کار میدانی مطلوبی برای حضور این اشخاص محترم با ایمنی مطلوب صورت نگرفته است.
    پیشنهادها: برای دستیابی به محیط مناسب برای معلولان و جانبازان، لازم است شبکه معابر شهری شامل شبکه پیاده و شبکه ارتباطی پیاده، نورپردازی و... به گونه ای طراحی شود که معلول (جسمی – حرکتی و نابینایان) به خوبی بتواند به نقاط مختلف شهری دسترسی پیدا نماید.
    کلیدواژگان: ایمن سازی، مناسب سازی، معلولان جسمی، حرکتی، جانبازان، محیط شهری، مبلمان، تجهیزات شهری، تحلیل SWOT
  • فرشید رضا حقیقی، رضا عباسعلیزاده صفحات 147-170
    زمینه و هدف
    تلفات و صدمات ناشی از تصادفات در جاده های برون شهری همواره بار سنگینی ازنظر جانی و مالی بر کشورها تحمیل می کند. بر همین اساس در مطالعات ایمنی ترافیک، تلاش بسیاری برای کاهش و شناخت عوامل تاثیرگذار در شدت تصادفات این نوع جاده ها انجام شده است. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل موثر بر شدت تصادفات جاده های برون شهری استان مازندران که همواره یکی از شش استان اول کشورمان در تصادفات ترافیکی با شدت بالا می باشد، انجام شد.
    روش
    از اطلاعات جمع آوری شده از گزارش های پلیس راه استان مازندران طی سال های 1391-1393 و با توجه به نوع داده ها از مدل لاجیت دوگانه در نرم افزار اس پی اس اس استفاده شد. به صورتی که در ابتدا، داده های جمع آوری شده با توجه به فرضیات لازم برای مدل لاجیت، آنالیز شدند و سپس با سه روش پیشرو، پسرو و هم زمان، ساخت مدل انجام شد که پس از ارزیابی مدل های به دست آمده توسط سه روش مذکور، مدل به دست آمده از روش پسرو به عنوان مدل بهینه انتخاب گردید.
    یافته ها
    بررسی مدل نهایی نشان داد که متغیرهایی مانند برخورد با عابر پیاده، وسیله نقلیه مقصر و غیرمقصر از نوع موتورسیکلت و ناحیه خسارت دیده از ناحیه درب عقب سمت راست، بیشترین عوامل تاثیرگذار در افزایش شدت تصادفات بودند و متغیر نوع گواهینامه از نوع پایه یکم، پایه دوم، پایه سوم و محل خسارت دیده از ناحیه صندوق عقب در وسایل نقلیه غیرمقصر، شدت تصادفات را کاهش دادند.
    پیشنهاد: می توان بر اساس نتایج و بسط داده ها به کل کشور، در مورد نوع وسایل نقلیه و محل خسارت وارده در وسایل نقلیه، تحقیقات بیشتری انجام داد که به مطالعات ایمنی و مکانیک خودرو منجر شود.
    کلیدواژگان: جاده های برون شهری، شدت تصادفات، مطالعات ایمنی ترافیک، مدل لوجیت دوگانه، تحلیل آماری